Ozon Tedavisi
Ozon tedavisi, bir hastalığı veya yarayı tedavi etmek ya da bağışıklık sistemini güçlü tutmak için vücudunuza ozon gazı uygulama sürecini ifade eder. Ozon, üç oksijen atomundan (O3) oluşan renksiz bir gazdır ve bağışıklık sistemini uyararak çok uzun yıllardır hastalıkların tıbbi tedavisi için kullanılmaktadır. Tıbbi alanda kullanımının etkinliği ile ilgili yapılan çalışmalarda ortaya çıkan pozitif kanıtların günden güne artması ile giderek daha fazla kullanılan bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Ozon gazı hastalıkları tedavi etmenin yanı sıra dezenfeksiyon amacıyla da kullanılmaktadır. Hastanelerde ve kliniklerde kullanılan tedavi edici ozon tıbbi sınıf oksijen kaynaklarından üretilir.
Ozon Tedavisi Nasıl Etki Eder?
Ozon tedavisi vücuttaki sağlıksız çalışan süreçleri bozarak etkinlik gösterir. Zararlı olan bakterilerin büyümesini durdurmaya yardımcı olur. 150 yıldan uzun süredir farklı hastalıkları tedavi etmek ve dezenfeksiyon için güvenilir bir seçenek olarak tıbbi ozon kullanılmıştır.
Örnek vermek gerekirse, vücudunuzda bir enfeksiyon varsa, ozon tedavisi bu enfeksiyonun yayılmasını durdurabilir. Yapılan araştırmalar, ozon tedavisinin aşağıdakilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir:
- Bakteriler
- Virüsler
- Mantarlar
- Mayalar
- Tek Hücreli Organizmalar
Ozon tedavisi, enfekte olmuş hücrelerin temizlenmesine de yardımcı olur. Vücut bu enfekte olmuş hücreleri uzaklaştırdığında, yeni ve sağlıklı hücreler üretir. Kan dolaşımını hızlandırır ve böylece dokulara giden kan miktarı artar. Cilt dahil tüm dokularda yenilenme sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Ozon Tedavisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Ozon tedavisi günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.
Solunum Bozuklukları: Herhangi bir solunum bozukluğu olan insanlar ozon tedavisi için iyi adaylardır. Kanınıza daha fazla oksijen vererek, akciğerlerimizdeki stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Akciğerleriniz kanınıza oksijen sağlamaktan sorumludur. Astımı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerdeki ozon tedavisinin etkililiği ile ilgili klinik çalışmalar halen devam etmektedir.
Diyabet: Ozon tedavisi, diyabet kaynaklı komplikasyon riskini azaltmada umut vadetmektedir. Diyabet hastalarında bu istenmeyen komplikasyonlara genellikle vücuttaki oksidatif stres neden olur. Ozon tedavisi kan ve dokulara yeni, taze oksijen sağladığı için diyabet hastaları için çok daha iyi tedavi sonuçlarına imkan tanır. Diyabetli insanlar da yara iyileşmesinde kötüdür. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ozon tedavisi cilt ve dokuyu onarmaya yardımcı olur.
Bağışıklık Hastalıkları: Ozon tedavisi bağışıklık bozuklukları olan insanlar için faydalıdır, çünkü bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda, ozon tedavisinin HIV virüsünü tamamen etkisiz hale getirebileceğine dair kanıtlar bulunmuştur.
Koruyucu Uygulamalar: Ozon tedavisi enfeksiyonlara karşı korunmada bağışıklık sistemini geliştirerek etkilidir. Bunun dışında özellikle sigara kullanan kişilerde, oksijenlenme süreçlerinin bozulması ile ortaya çıkan cilt kırışıklıkları gibi olumsuz etkileri azaltmada yardımcıdır. Kronik strese bağlı gelişen uyku problemleri, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, depresyon, dikkat bozuklukları, sindirim sistemi problemlerinde de oldukça etkilidir. Kronik bir hastalığı ve alerjik semptomları olan kişilerde ozon tedavisi ile semptomlar en aza indirilebilmektedir.
Tedavi Sırasında Ne Olur?
Ozon tedavisi almanın birçok farklı yolu vardır. Uygulama yoluna göre değişmekle beraber tedavi en fazla 30 dakika sürmektedir. Doktorunuz ile yaptığınız görüşme sırasında sizin ve tedaviniz için en iyi seçenekleri konuşmalısınız. Ozon tedavisi dört şekilde uygulanabilir:
Doğrudan Dokuya: Bir ekstremite problemi veya yara için ozon tedavisi görüyorsanız, ozon gazı büyük olasılıkla doğrudan etkilenen vücut kısmının dokusuna uygulanacaktır. Gaz koruyucu bir örtü içinde uygulanır.
Damar İçine (İntravenöz): HIV gibi kronik hastalıkları tedavi etmek için, ozon gazı genellikle sizden alınan kana eklenir. Daha sonra, çözünmüş gaz içeren kan IV yoluyla geri enjekte edilir.
Kas İçine (İntramusküler): Ozon tedavisi kas içi enjeksiyon olarak da uygulanabilir. Bu enjeksiyon için, ozon gazı uygulamadan önce sizden alınan kan ile karıştırılır.
Rektal Uygulama: Sindirim ve barsak problemleri yaşayan ya da kronik sindirim sistemi hastalığına sahip kişilerde ozon gazı rektal yoldan da uygulanabilmektedir.
Etkililik
Ozon tedavisi için yapılan araştırmalardaki birçok sonuç umut vericidir. HIV’den artrite kadar birçok hastalıkta ozon tedavisinin klinik çalışması devam etmektedir.
2017 klinik çalışması, yeni bir ozon tedavisinin KOAH ve kistik fibrozis hastalarına yardımcı olmada etkili olduğunu bulmuştur.
Ozon tedavisi şu anda diz artriti ve diğer enflamatuar hastalıklarda da araştırılmaktadır. Fıtıklaşmış disklerden kaynaklanan sırt ağrısı olan kişiler de ozon tedavisinden yararlanabilir.
2009 tarihli bir çalışmada bilim insanları sinir hasarı olan farelerde ozon tedavisi kullanmış ve ağrı davranışlarını azalttığını bulmuşlardır. Ayrıca ozonun yeni bakteri türleriyle mücadelede de etkili olduğu gösterilmiştir.
Güvenli bir ozon tedavisi uygulaması için bu işlemin eğitimli bir doktor tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Ciddi kansızlık ve kan pıhtılaşma problemi olan kişilerde ozon tedavisi uygulanmamalıdır.