Botulinum Toksini Tedavisi

Botulinum toksini uygulaması olarak bildiğiniz kırışıklık karşıtı enjeksiyonlarda, mimik kaslarının hareketiyle ortaya çıkan kırışıklıkları ‘yumuşatmak için’ bir bakteri tarafından üretilen bir toksin kullanılır. Tedavi, kasları geçici olarak gevşetir, daha yumuşak, daha taze, daha parlak ve daha rahat bir görünüm verir.

Kaş arasındaki çizgiler, alın çizgileri, göz kenarındaki ve burun üzerindeki çizgilenmelerin azaltılması yanı sıra kaş ucunun kaldırılması, çene hattının (jawline) hattının belirginleştirilmesi, boyundaki görünür çizgilenmelerin düzeltilmesi, diş sıkma (bruksizm) tedavisi, gülümseme sırasında diş etlerinin görünmesinin giderilmesi (gummy smile), aşırı terlemenin (koltuk altı, el-ayak bölgelerinde) ve migren baş ağrılarının azaltılması tedavinin başlıca kullanım alanlarıdır.

Çizgiler mimik hareketleri yapılmadığında da belirginse, hem botulinum toksini enjeksiyonu hem de dermal dolguların kullanımı gerekebilir. Doğru şekilde uygulandığında, kırışıklık karşıtı enjeksiyonlar donmuş bir görünüm oluşturmaz ve doğal görünümlü sonuçlar ortaya çıkar.

Uygulama öncesi bölge anestezik kremler ile uyuşturulur, ardından enjeksiyon yapılır. Rahat ve hızlı bir tedavidir. Çok ince iğneler kullanılır ve oldukça hafif bir ağrı hissedilir. Tüm işlem 20-30 dakika sürer. Etki 3. gün başlar, giderek artarak 14. günde son halini alır. 14. gün kontrol için tekrar gelmeniz beklenir. İlaç etkinliği 3 ila 6 ay devam eder.

Botulinum Toksini Uygulamasında Kullanılan İlaçlar Güvenli midir?

Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen botilinum toksinini içeren bu ilaçlar enjekte edildiğinde, sinirlerinizden kaslarınıza gelen sinyalleri engeller. Bu ilaçlar çok uzun yıllardır bazı kas hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Halen şaşılık gibi belli durumlarda çocuklara bile enjekte edilebilmektedir. Kozmetik amaçlı kullanımlarda oldukça düşük dozlar uygulanan bu tedavi ajanı doğru endikasyonda, uygun dozlarda ve uzmanlar tarafından uygulandığında oldukça güvenli bir tedavi olarak kabul edilmektedir.

Botulinum toksini enjeksiyonları güvenli uygulamalar olmakla birlikte, iğne ile yapılan tüm uygulamalarda meydana gelebilecek enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişme veya küçük morarmalar gözlenebilir. Bazen de, özellikle ilk uygulama sonrasında, geçici baş ağrısı görülebilir. Vücuda giren her yabancı madde gibi, çok nadir de olsa, toksine karşı da alerji gelişebilir. Tüm bu etkiler geçicidir ve istenmeyen etkiler ortalama bir hafta içinde geriler.


Hangi Durumlarda Bu Tedaviye İhtiyaç Duyulur?

Günümüzde botulinum tedavisi birçok farklı rahatsızlığın giderilmesinde kullanılmaktadır;​

  • Mimik yaptığınızda ya da yapmıyorken bile kaş arası, alın, göz kenarı ve burun üzerinde çizgilenme veya kırışıklığınız varsa,
  • Kaşınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız,
  • Çene hattınızın (jawline) belirginleşmesi ve boynunuzdaki görünür çizgilenmelerin düzelmesini istiyorsanız,
  • Diş sıkma (bruksizm) alışkanlığınız varsa, sabah uyandığınızda çenenizde ve başınızda ağrı hissediyorsanız,
  • Çiğneme kasınız büyükse ve bu yüzünüzü daha geniş gösteriyorsa,
  • Güldüğünüzde diş etlerinizin görünmesi (gummy smile) sizi mutsuz ediyorsa,
  • Koltuk altı, el-ayak bölgelerinde rahatsız edici şekilde terleme ve koku varsa,
  • Bir türlü çözüm bulamadığınız migren baş ağrılarınız varsa;

botulinum toksini tedavisine ihtiyacınız olabilir.


Botulinum Toksini Tedavisi Öncesi ve Sonrası Ne Yapmalıyım, Ne Yapmamalıyım?

  • Aspirin ve diğer kan sulandırıcılar, ibuprofen, E Vitamini, Omega 3 gibi sık kullanılan ilaçlar, botulinum toksini tedavisi sonrası morarmaya neden olabileceğinden bu ilaçları tedaviden bir hafta öncesine kadar almamak daha uygun olur.
  • Tedavi sonrası, kendinize ve tedavi edilen bölgenin bakımının düzgün bir şekilde yapılması önemlidir.
  • Tedavi sonrası ilk 3-4 saat boyunca başınızı olabildiğince dik tutmalısınız.
  • Enfeksiyondan kaçınmak için, 1 gün boyunca enjeksiyon yapılan bölgelere dokunmamalı, su değdirmemeli ya da makyaj yapmamalısınız.
  • Sauna, hamam gibi sıcak ortamlara tedaviden sonraki birkaç hafta girmemelisiniz.
  • Alkol alımı tedavinin etkinlik süresini azaltacağından olabildiğince az alkol tüketmelisiniz.
  • Kas üzerine etkili ilaçları bir süre kullanmamalısınız.
  • Çok ağır spor yapıyorsanız egzersizlerinize birkaç hafta ara vermelisiniz.


Kimlere Botulinum Toksini Tedavisi Yapılmaz?

Nörolojik bozukluklar ve Multipl Skleroz, Myastenia Gravis gibi kas hastalıklarına sahipseniz, hamileyseniz ya da emziriyorsanız botulinum toksini tedavisi için uygun olmadığınız kabul edilir.

Diğer Tedaviler

Randevu &
İletişim

Dr. Zeynep Gökalp Atatürk Mh. Ertuğrul Gazi Sk.
Metropol İstanbul A Blok Daire: 676

© 2025 Dr. Zeynep Gökalp. Tüm hakları saklıdır.