Doğru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt sağlığı ve güzelliğimiz, genetik, çevresel ve bireysel faktörlere bağlıdır. Kullandığımız makyaj ve bakım ürünleri, cilt bakım alışkanlıklarımız, güneşe maruziyet, beslenme şeklimiz, egzersiz alışkanlıklarımız, günlük su tüketimi, sigara ve alkol tüketimi cildimizi en az genetiğimiz kadar etkiler. Güzel olan ise, bunların hepsini kontrol edebileceğimiz ve değiştirebileceğimizdir.

Cilt sağlığımız için en önemlisi ona nasıl baktığımızdır. Doğru bir cilt bakımı ise cildimizi doğru tanımakla başlar. Her cilt tipinin bakım ihtiyaçları farklıdır. Cilt tipinizi bilmek, doğru ürünleri seçmenize ve sizin için en uygun cilt bakım rejimini özelleştirmenize olanak tanır.

Cilt tipleri kabaca, normal (dengeli), kuru, yağlı, karma, hassas olmak üzere 5 başlıkta sayılabilir.

Peki biz hangi tip cilde sahibiz? Bunu anlamak oldukça kolay.

Cilt Tipinizi Belirleme

  1. Tüm makyaj, yağ ve kiri temizlemek için yüzünüzü bir temizleyici ile yıkayın.
  1.   Yüzünüzü yumuşak bir havluyla kurulayın ve nemlendirici veya serum uygulamayın. 
  2.     1 saat bekleyin. Bu süre zarfında yüzünüze dokunmayın. Bir saat sonra cildinize yakından bakın.

        Eğer yüzünüzü gergin ve belki hafif kaşıntılı hissediyorsanız ya da pul pul bir görüntü fark ediyorsanız, büyük ihtimalle kuru cilt tipine sahipsiniz. Kuru cilt tipine sahip kişiler, mevsimsel olarak ta, yüzlerinde hatta tüm vücutlarında pul pul dökülme yaşarlar. Ciltleri mat ve gergindir. Kuru cilt ve susuz cilt karıştırılmamalıdır. Kuru cilt, ciltte yağ üretiminin eksikliğinden kaynaklanan bir cilt türüdür. Susuz cilt, su eksikliğinden kaynaklanır ve iklim, çevresel faktörler veya yeterince su içmemesi nedeniyle ortaya çıkan geçici bir cilt durumudur.

        Eğer özellikle T bölgesi dediğimiz alın ve burun üstü olmak üzere tüm yüzünüzde parlaklık fark ediyorsanız ya da dokunduğunuzda kaygan bir his varsa, muhtemelen yağlı cilt tipine sahipsiniz. Yağlı cilt tipine sahip biriyseniz, cildiniz parlaktır veya yüzünüzde, boynunuzda, omuzlarınızda ve sırtınızda çok fazla yağ fark edersiniz. Gün ortasında tekrar yüzünüzü yıkamak istediğinizi hissedebilirsiniz. Gözenekleriniz daha büyük görünür veya kolayca tıkanır. Bu durum siyah-beyaz noktalar, sivilceler veya kistik aknelere neden olur. 

      Eğer T bölgesinde parlaklık ve yağlı his varken yüzün diğer kısımlarını normal ya da gergin hissediyorsanız büyük ihtimalle karma cilt tipine sahipsiniz. İki farklı sorunu ele almak gerektiğinden, kombine cilt tedavisi zor olabilir. T bölgesinde aşırı yağ üretimi vardır. 

      Eğer cildiniz dengeli görünüyorsa, yüzünüzde parlaklık ve yağlı bir his yoksa, herhangi bir gerginlik ve hassasiyet hissetmiyorsanız muhtemelen normal cilt tipine sahipsiniz. Normal cilt tipindeki kişiler, cilt bakım ürünlerine reaksiyon göstermezler ve genellikle dengeli bir cilt görüntüsüne sahiplerdir.

      Eğer cildinizi kaşıntılı ve gergin hissediyorsanız veya kolayca kızarıyorsa, hassas cilt tipine sahipsiniz. Hassas cilde sahip kişiler, ciltlerinin kolayca tahriş olduğunu fark ederler. Yeni bir ürün kullanırken reaksiyon ihtimali daha yüksektir. Hassas cilde sahip kişiler de kolayca güneş yanığı veya egzama veya rosacea gibi durumlar ortaya çıkabilir.

      Bu bir kural olmasa da, cilt tipleri farklı yaş gruplarına göre de değişir. Gençler ve 20’li yaşlarının başlarında olanlar, yağ bezlerinin en aktif olduğu zaman olduğu için tipik olarak daha yağlı bir cilde, 20’lerin ortasından sonuna ve 30’ların başında olanlar genellikle karma cilde, 30’ların ortalarındakiler ve daha ileri yaştakiler ise kuru cilde sahip olma eğilimindedir, çünkü cildimiz yaşlandıkça yağ üretme ve nemi tutma yeteneğini kaybeder.

 

Günlük cilt bakımında sırası ile ana 3 basamak vardır.

  1. Temizleme: Cildimiz her gün çevresel kirleticiler ve diğer faktörlerle temas eder. Tıkanmış gözenekleri, donukluğu ve sivilceleri önlemek için sabah ve gece günde iki kez yıkamak gerekir.
  2. Tonik ile cildi dengeleme: Cildimizi temizlikten sonra kalan kirleri temizlemek için kullanılır. Bunları takviye olarak düşünün. Bu sıvılar diğer ürünlerin daha iyi emilmesine yardımcı olurken, cildinizi dengeler. 
  3. Nemlendirme: Bir nemlendiricinin en temel işlevi cildi nemlendirmek ve yumuşatmaktır. Nemlendiriciler cildin dış katmanlarından su kaybını önlemeye yardımcı olur. Doğal olarak bulunan koruyucu yağları ve cildin içinde seramidler gibi diğer yapı taşlarını da tamamlayabilirler.

Günlük cilt bakımı dışında haftalık ve aylık bakımlara da ihtiyaç vardır.

 

Cilt tipinize göre günlük cilt bakımı önerileri:

Normal cilt tipine sahip olanlar

Normal cilt tipine sahip şanslı biriyseniz tercih edebileceğiniz çok fazla ürün seçeneği var. Kullanabileceğiniz ürünlerin üzerinde normal ciltler için ibaresini göreceksiniz. Normal cilt bakımı en kolay tiplerden biri olmasına rağmen, aynı zamanda yaşlanma belirtileri gösteren ilk cilt tiplerinden biridir. Cilt bakımı rutininize yaşlanma karşıtı ve nemlendirici ürünler eklemeyi unutmamalısınız.

Sabah 

Temizleme: Köpük formunda sülfat içermeyen bir temizleyici tercih edebilirsiniz. 

Tonik ile dengeleme: SD alkol 40, denatüre alkol, etanol ve izopropil alkol gibi bileşenlerden birini içermeyen bir tonik kullanabilirsiniz.

Nemlendirme: Yüzünüzü ve boynunuzu, en az 30 faktör güneş koruyucu, dimetikon, pantenol ve sodyum hiyalüronat gibi bileşenler içeren bir losyon ile nemlendirin.

Akşam 

Temizleme

Tonik ile dengeleme

Antioksidan Serum: C vitamini ve yosun özü gibi aydınlatıcı bileşenlerle birlikte biberiye ve nane gibi doğal olarak canlandırıcı bileşenler içeren bir antioksidan serum kullanabilirsiniz.

Nemlendirme: Gece uygulayacağınız nemlendiriciler daha besleyici içerikli seçebilirsiniz. Güneş koruyucu içermesine gerek yoktur. 

Haftada 1 kez glikolik asit içerikli serum kullanabilirsiniz.

Haftada 1 kez ise peeling ve nemlendirici maske uygulamanız önerilmektedir.

 

Kuru cilt tipine sahip olanlar

Kuru ciltler için en iyi cilt bakım rutini tipik olarak cildi nemlendiren ürünleri içerir. Cildinizin doğal yağlarını çıkarabilecek alkol ve sülfat bazlı ürünlerden uzak durmalısınız. 

Sabah 

Temizleme: Kuru cilde sahip olanlar için köpüksüz, süper hafif bir temizleme losyonu en iyisidir.

Tonik ile dengeleme: Cildinizin pH seviyesini yeniden dengelemek, nemi geri kazanmak ve çevresel strese karşı korumak için kuru ciltlere özel geliştirilmiş alkol içermeyen ürünleri tercih etmelisiniz.

Antioksidan Serum: Kollajen yıkımını önlemek için gündüz E, A ve C vitaminlerini içeren güçlü bir antioksidan serum önerilir.

Nemlendirme: En az 30 faktör SPF’li nemlendirici bileşenler içeren krem formunda bir ürün tercih edebilirsiniz. Kuru ciltler için en iyi nemlendiriciler, hyaluronik asit, gliserin ve yosun gibi deniz aktifleri içerenlerdir. 

Akşam 

Temizleme:

Tonik ile dengeleme:

Retinol Serum: Haftada beş gece bir retinol serumu bakım rutininize eklemeniz önerilir. Serumlar kremlere göre daha küçük moleküllere sahiptir ve cilde daha iyi nüfuz edebilirler.

Göz Kremi: Kolajen aktivitesini artırmak için iyi olduklarından peptitli bir göz serumu tercih edebilirsiniz. 

Nemlendirici: Gece uygulayacağınız nemlendiriciler daha besleyici içerikli seçebilirsiniz. Güneş koruyucu içermesine gerek yoktur. 

Haftada 1 kez ise peeling (kimyasal eksfoliyanlar cildinizde yırtılmadan ölü deri hücrelerini çözme konusunda daha iyi seçeneklerdir) ve nemlendirici maske uygulamanız önerilmektedir.

 

Yağlı cilt tipine sahip olanlar

Yağlı cilt daha büyük yağ bezlerine ve yüksek sebum içeriğine sahiptir. Yağlı cilt tipine sahip kişilerde amaç cilt hücrelerinizi hafifçe nemlendirerek yağ aktivitesini azaltmaktır. Yağlı ciltler için cilt bakım rutini, aşırı yağ üretimini kontrol etmeye yardımcı olan bileşenler içerir. Yağ bazlı temizleyiciler, nemlendiriciler ve makyaj ürünlerinden uzak durmalısınız. 

Sabah

Temizleme: Yağlı cilt durumunda, yağ bakteri üretir. Bu nedenle cildinizi günde üç keze kadar yıkayabilirsiniz. Sülfat içermeyen bir jel veya köpük temizleyici tercih edebilirsiniz. 

Tonik ile dengeleme: Alkol içermeyen bir tonik seçebilirsiniz.

Nemlendirme: En az 30 faktör güneş koruyucu, sodyum PCA ve gliserin içeren hafif, yağsız bir nemlendirici seçmelisiniz. Çinko oksit güneş koruyucuları cildinize daha mat bir görünüm kazandırır.

Gece

Temizleme

Tonik ile dengeleme

AHA / BHA Serum: Alfa-hidroksi asitler veya beta-hidroksi asitler içeren herhangi bir serum, büyük gözeneklerin görünümünü azaltmaya ve aynı zamanda donuk noktaları aydınlatmaya yardımcı olacaktır. 

Retinol Serum: Retinol yağlı ciltler için iyidir, çünkü sürekli kullanımda gözeneklerinizin daha küçük görünmesine yardımcı olur. 

Nemlendirme: Yağsız, jel formunda nemlendiriciler tercih edebilirsiniz.

Haftada 1 gün peeling ve maske uygulayabilirsiniz.

Karma cilt tipine sahip olanlar

Karma ciltler için cilt bakım rutini, çok çeşitli cilt sorunlarını tedavi eden bileşenler içerir. Çok kuru olan alkol bazlı ürünlerden uzak durmalısınız. Yağlı T bölgesini ve kuru alanları hedeflemek için ayrı ürünler kullanabilirsiniz.

Sabah

Temizleme: Jel formunda bir ürün tercih edebilirsiniz.

Tonik ile dengeleme: Alkol içermeyen bir ürün tercih edebilirsiniz.

Nemlendirme: Karma cildin yağsız bir nemlendiriciye ihtiyacı yoktur, ancak hafif bir nemlendiriciye ihtiyacı vardır. Nemlendiricinizin en az 30 faktör güneş koruyucu içermesi çok önemlidir. Yağlı ciltlerde olduğu gibi, çinko oksit güneş kremleri karma ciltler için mükemmeldir. 

Gece

Temizleme: 

Tonik ile dengeleme: 

AHA / BHA Serum: AHA’lar ve BHA’lar gözenekleri en aza indirir ve donuk cildi aydınlatır. 

Nemlendirme: Güneş koruyucu içermeyen hafif bir nemlendirici tercih edebilirsiniz.

Haftada bir cilt tipinize uygun peeling ve maske uygulayabilirsiniz.

 

Hassas cilt tipine sahip olanlar

Hassas ciltler için cilt bakım rutininin tahriş edici olmaması gerekir. Yeni bir ürün denerken temkinli davranmalısınız. Cildinizde küçük bir bölgede test edip sonrasında tüm yüzünüze uygulamanız çok daha doğru olacaktır.

Sabah

Temizleme: Nazik, sülfat içermeyen bir temizleme losyonu tercih edebilirsiniz. 

Tonik ile dengeleme: Beyaz çay ekstresi, yeşil çay, papatya ve bisabolol gibi malzemeler, sakinleştirici ve anti-enflamatuar bileşenleri içeren alkolsüz bir ürün seçebilirsiniz. 

Nemlendirme: Tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabilecek sentetik kokular içermeye, en az 30 faktör güneş koruyucu içeren bir nemlendirici tercih etmelisiniz.

Akşam

Temizleme 

Tonik ile dengeleme 

Nemlendirme 

Haftada iki kez laktik asit bazlı bir serum ile peeling yapabilirsiniz. Jel bazlı bir maske, tahriş olmuş, iltihaplı ciltler için mükemmeldir ve ve su bazlı nemlendirme sağlar.

Bu Yazılarda İlginizi Çekebilir

Randevu &
İletişim

Dr. Zeynep Gökalp Atatürk Mh. Ertuğrul Gazi Sk.
Metropol İstanbul A Blok Daire: 676

© 2025 Dr. Zeynep Gökalp. Tüm hakları saklıdır.