Dermal Dolgular

Yaş aldıkça cildimizde olduğu gibi kemik ve yağ dokumuzda da bazı değişiklikler meydana gelir. Özellikle yüzümüzde, yaş almayla birlikte, deriye destek sağlayan yağ, kas ve kemik dokularında kayıplar oluşur. Bu da yüzümüzün aşağı doğru sarkması ile sonuçlanır. Bu her zaman yaş alma ile değil, bazen de çok hızlı kilo verme ile ortaya çıkabilir.

Dermal dolgu maddeleri, yüz ve vücudun azalmış hacim, çizgiler ve kırışıklıkların olduğu alanları doldurmak için kullanılan çapraz bağlı hyaluronik asit içeriklerdir. Hyaluronik asit dolgu maddeleri yüz, burun, dudaklar, boyun, dekolte ve eller dahil vücudun hemen hemen her yerinde kullanılabilir. Bu maddeler kalıcı değildir ve gerekirse kolayca eritilebilir.

Dolgu maddeleri aynı zamanda hidrasyonu sağlayarak yüzün yapısını ve cilt dokusunu iyileştirir. Hyaluronik asit, ağırlığının 100 katı kadar su tutabilir, böylece enjekte edildiğinde, çevredeki dokulardan su çeker, cildin nemi tutmasına yardımcı olur.

Dermal dolgular, insanların daha az yorgun, daha az kızgın, daha dinlenmiş görünmesini sağlar. Yüzü etkili bir şekilde kaldırabilir.

​Bu prosedür aktif enfeksiyon, hamilelik ve emzirme durumlarında uygulanması önerilmez. İşlem sırasında tedavi uygulanacak bölge anestezik krem ile uyuşturulur ayrıca dolgu maddelerinin içinde de anestezik maddeler vardır. Bu yüzden oldukça ağrısız bir tedavidir. Uygulama 20-30 dakika kadar sürer. Tedavi sonrasında ödem, şişlik ve makyajla kapatılabilecek hafif morluklar oluşabilir. Bu etkilerin hepsi geçicidir ve birkaç hafta içinde tamamen geriler. Dolgular uygulanan bölgeye ve kullanılan ürünün özelliğine göre 4 ila 18 ay kalıcıdır.

Dudak Dolgusu

Dolgu deyince ilk akla gelen bölge dudaklardır. Dolgun dudaklar, kadınlarda çekici ve feminen görünümün olmazsa olmazıdır. Yüz ile orantılı dudaklar, doğallık bozulmadan daha çekici bir görünüm sağlar. Dudak dolgusu, ince dudaklar, asimetrik dudak ya da orantısız alt-üst dudak deformitelerinde oldukça mutlu edici sonuçlar ortaya çıkarır. Dudaklarımız yüzümüzde en çok dikkat çeken bölgelerdendir. Bu nedenle anatomik oranlarla uyumlu ve doğal görünüm sağlayacak şekilde uygulama yapılmalıdır.

​Yaş alma ile dudaklarımızdan da hacim kaybederiz ve dolgu uygulamaları ile bu durum tersine çevrilebilir.

​İnce dudaklar güldüğümüzde diş etlerinin görünmesine de neden olur. Bu yüzden “gummy smile” tedavisinde botoksla birlikte daha etkin sonuçlar sağlar.

​Dudak dolgusunda tek uygulamada 1ml üründen daha fazla miktarlara çıkılması tehlikelidir ve dolgunun dudak dışına kaymasına neden olabilir. 1 ml’den daha fazla dolguya ihtiyaç duyulan çok ince dudaklarda 1-2 ay ara ile ek seanslar planlanmalıdır.

Hareketli bir bölge olması ve sıcak soğuk maruziyeti nedeniyle, dudak dolguları diğer bölgelere göre çok daha hızlı erir. Kalıcılığı ortalama 6 ay kadardır.

Jawline – Çene Dolgusu

Jawline (çene hattı) tedavileri, son dönemde oldukça popüler olmuştur. Jawline hattı, çene ucundan kulak önüne kadar uzanan boynumuz ile yüzümüzü birbirinden ayıran hattır. Jawline hattı boyunca yapılan dolgu uygulamalarına jawline dolgu uygulamaları denir.

Gıdı problemlerinden elastikiyet kaybına kadar değişen konularla, çene çizgimizin şekli ve keskinliği, genel yüz görünümümüzde büyük bir rol oynar. İyi hatlı bir çene çizgisi, görünümü dramatik şekilde değiştirebilir.

Yaş aldıkça cildimiz elastikiyetini kaybeder, bu da cildin çene çizgisi etrafında sarkmasına ve daha az keskin bir görünüme neden olur.

Daha keskin bir çene hattına sahip olmak için probleme yönelik uygulamalar seçilmelidir. Gıdı varsa önce o tedavi edilebilir. Sarkma ön plandaysa önce üst yüzden başlanarak hacim kayıpları yerine konmalıdır. Çene kemiği küçükse, çene dolgu uygulamaları ile desteklenmelidir.

Elmacık- Yanak Dolgusu

Yüzde hacim kayıpları sonucu oluşan sarkma, mutsuz ve üzgün ifade, üçgen yüz görüntüsünün sağlanmasında elmacık dolgusu uygulamaları dramatik değişimler sağlar. Yaş aldıkça ciltteki elastisite ve hacim kayıpları, yerçekiminin etkisiyle birleşip yüzümüzün içe aşağı doğru hareketine neden olur. Biz ise bu hareketi tersine çevirmek için, yüzümüzü yukarı ve dışa doğru desteklemeye çalışırız. Daha çekici bir görünüm kazandıran üçgen yüz hatlarına, ırksal olarak daha az gelişmiş elmacık ve çene kemiklerimiz nedeniyle, çoğumuz sahip değiliz. Dolgu uygulamaları ile bunu sağlamak ise çok kolay ve çok etkili.

Dolgu uygulamaları için yapılan başvurularda en sık rahatsızlık duyulan bölgelerden biri göz altı bölgesidir. Bu bölgenin en önemli destekleyicisi ise ön yanaktır. Bu bölgedeki hacim kayıpları göz altı bölgesinin daha deforme görünmesinin nedenlerinden biridir. Sağlıklı bir görüntü için ön yanaktaki hacim kayıplarının yerine konması çok önemlidir. Çoğu zaman, özellikle yapısal olmayan göz altı problemlerinin tedavisinde, göz altı ve ön yanak bölgeleri birlikte tedavi edilir.

Burun Dolgusu

Burnumuz, yüzümüzde en dikkat çeken bölgelerden biridir. Burundaki deformiteler, özellikle fonksiyonel bir problemi olmayan ya da cerrahi uygulamalara sıcak bakmayan hastalarda, dolgu uygulamaları cerrahiye göre daha kolay ve etkili bir alternatif sağlar. Az miktarlarda yapılacak dolgu maddeleri ile çok dramatik değişiklikler elde edilir.

Alın Dolgusu

Yaş alma sürecinde ya da hızlı kilo vermeye bağlı yüzümüzdeki yağ dokusunda kayıplara meydana gelir. Yüzümüzü yukarıda tutan bu yağ desteklerinin yerine konması daha az sarkık ve daha genç görünmemize yardımcı olur. Kadınlarda alnın konkavite göstermesi feminen görüntüde oldukça önemlidir. Bazı kadınlarda genetik olarak alın bölgesi çökük ya da düz olabilir. Dermal dolgular bu problemlerin çözümünde hızlı, kolay ve etkili bir tedavi seçeneğidir.

Şakak Dolgusu

Kadınlarda çökük şakaklar, erkeksi ve sağlıksız bir görünüme neden olur. Yaş almaya bağlı yüzümüzde diğer bölgelerde olduğu gibi şakak bölgesinde de hacim kayıpları gelişir. Yüzümüzün alt bölgelerinde meydana gelen sarkma probleminin, öncelikle üst bölgelerdeki kayıplardan kaynaklandığı bilinmektedir. Bu nedenle yüz liftinginde ilk basamak tedavilerden biri çökük şakak bölgesinin doldurulmasıdır. Şakak bölgesinin tedavisi kaş ucunun kaldırılmasında da oldukça etkilidir. Üçgen yüz hatlarının sağlanmasında elmacık dolgusuyla birlikte şakak dolgusu olmazsa olmaz uygulamalardır.

Göz Altı Işık Dolgusu

Göz altının çökük olması ve ışığın oraya dolmasına bağlı daha koyu görünmesi, yüzümüzde yorgun ve sağlıksız bir ifade yaratır. Göz altındaki deformiteler genetik olarak genç yaşlarda da görülebildiği gibi, 30’lu yaşlardan sonra herkeste hacim kayıplarına bağlı olarak gelişir. Göz altındaki çökük bölgenin dolgu maddeleri ile doldurulması, daha sağlıklı ve aydınlık bir görünüm sağlar. Yaş almaya bağlı hacim kayıplarının neden olduğu deformitelerde, tedavi ön yanakla birlikte planlanmalıdır. Göz altı oldukça hassas bir bölgedir. Bu bölgede düşük yoğunluktaki ürünler tercih edilmelidir ve hiçbir zaman tek seferde tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Uygulanacak miktar ilk seferde düşük tutulur. Böylece şişme ve ödem gibi yan etkiler minimize edilir. Dolgu maddeleri su tutan maddelerdir ve 3-4 hafta sonra daha iyi bir görüntü sağlanacaktır.

Nazolabial Dolgu

Nazolabial bölge, burnumuzun kenarında ağzımızın kenarına doğru inen oluğa verilen isimdir. Birçok kadının yüzündeki ilk rahatsız olduğu deformitedir. Bu bölgedeki oluklaşma, hiçbir zaman sadece bu bölgeye yapılacak dolgu uygulamaları ile tedavi edilmemelidir. Bu bölgedeki oluklaşmanın asıl nedeni, üst yüzdeki hacim kayıpları ile derinin desteksiz kalması ve aşağı doğru inmesidir. İşte bu yüzden, önce üst yüzdeki hacim kayıpları tedavi edilir ve daha sonra nazolabial bölge doldurulur.

Diğer Tedaviler

Randevu &
İletişim

Dr. Zeynep Gökalp Atatürk Mh. Ertuğrul Gazi Sk.
Metropol İstanbul A Blok Daire: 676

© 2025 Dr. Zeynep Gökalp. Tüm hakları saklıdır.